Doktersbezoek tijdens werkuren: Hoe zit het met gewaarborgd loon?
Het is een situatie die veel werknemers herkennen: je moet tijdens de werkuren naar de dokter en vraagt je af hoe dit zit met je loon. Wanneer heb je recht op gewaarborgd loon en wanneer moet je verlof opnemen? We zetten de belangrijkste regels op een rijtje.
Het verschil tussen een consultatie-attest en ziekteattest
Wanneer je dokter een attest schrijft voor een consultatie of onderzoek, is dit niet automatisch een bewijs van arbeidsongeschiktheid. Dit attest bevestigt alleen dat je bij de arts bent geweest, bijvoorbeeld voor een bloedafname of een gepland onderzoek. Voor zulke afspraken wordt in principe verwacht dat je verlof of inhaalrust opneemt.
Je werkgever kan je in deze gevallen voorstellen om je afwezigheid te dekken met een verlofdag. Ga je hier niet mee akkoord, dan kan dit resulteren in een onbetaalde werkdag. Belangrijk om te weten is dat, ook al heb je geen recht op gewaarborgd loon, je afwezigheid wel gewettigd is. Je werkgever mag je hier dus niet voor sanctioneren.
Wanneer wel recht op gewaarborgd loon?
Je hebt alleen recht op gewaarborgd loon als het doktersattest expliciet vermeldt dat je arbeidsongeschikt bent. Dit attest moet dan aangeven:
- Dat het om arbeidsongeschiktheid gaat
- De verwachte duur van de arbeidsongeschiktheid
- Of je al dan niet je woning mag verlaten
Speciale regelingen
Zwangere werkneemsters
Voor zwangere werkneemsters geldt een belangrijke uitzondering. Zij mogen met behoud van loon naar de gynaecoloog tijdens de werkuren, op voorwaarde dat het onderzoek niet buiten de werkuren kan plaatsvinden. De arts kan dit indien nodig bevestigen in het attest.
Eéndagsziekte
Wist je dat je tot drie keer per jaar één dag ziek mag zijn zonder doktersattest? Dit geldt alleen als je bedrijf meer dan 50 werknemers telt of als er geen andere regeling is opgenomen in het arbeidsreglement. Let op: je moet wel degelijk ziek zijn - je werkgever kan nog steeds een controlearts sturen.
Onduidelijkheden?
Bij twijfel kan je werkgever contact opnemen met de arts voor verduidelijking. De arts blijft uiteraard gebonden aan het beroepsgeheim wat betreft medische gegevens, maar kan wel aangeven waarvoor het attest bedoeld was.
Tot slot
Plan je doktersbezoeken waar mogelijk buiten de werkuren. Is dit niet mogelijk, bespreek dit dan vooraf met je werkgever en vraag tijdig verlof aan. Bij vragen over je rechten en plichten kun je altijd terecht bij je BBTK-afgevaardigde.
Onthoud: alleen wanneer je arts verklaart dat je arbeidsongeschikt bent, heeft je werkgever de plicht om gewaarborgd loon te betalen. Een gewoon consultatie-attest geeft hier geen recht op, met uitzondering van zwangerschapsonderzoeken onder bepaalde voorwaarden.