Als werknemer komt het regelmatig voor dat je geconfronteerd wordt met arbeidsongeschiktheid. Maar wat als je tijdens je ziekte toch in staat bent om lichte werkzaamheden uit te voeren, zoals een flexi-job? Dit kan een ingewikkelde situatie opleveren, vooral omdat je werkgever hier mogelijk vraagtekens bij zet. Hoe kun je jezelf beschermen en wat zijn je rechten in dit soort gevallen?
Arbeidsongeschiktheid en het uitoefenen van andere activiteiten
Het belangrijkste om te begrijpen is dat het uitvoeren van een andere baan tijdens je ziekte niet automatisch betekent dat je arbeidsongeschiktheid in twijfel getrokken mag worden. Een fysieke aandoening kan je belemmeren om je reguliere werk uit te voeren, terwijl je wel nog lichte taken kunt verrichten die geen negatief effect hebben op je herstel. Dit kan bijvoorbeeld een flexi-job zijn in een restaurant, terwijl je gewone werk zwaardere fysieke of mentale inspanning vereist.
Het conflict met de werkgever
In sommige gevallen kan een werkgever echter vermoeden dat je arbeidsongeschiktheid frauduleus is als je tijdens je ziekte elders werkt. Dit kan leiden tot een ontslag om dringende reden, vooral wanneer je werkgever getuigen heeft van je activiteiten. Toch is het niet altijd eenvoudig voor een werkgever om zo'n ontslag juridisch te onderbouwen. Zoals blijkt uit de zaak waarin een werknemer werd ontslagen nadat hij als flexi in een restaurant werkte, kan een ontslag op deze grond vaak succesvol worden aangevochten.
Ontslag om dringende reden: wanneer is het gegrond?
Een ontslag om dringende reden tijdens ziekte is alleen gegrond als je werkgever kan bewijzen dat je ofwel fraude pleegt door je arbeidsongeschiktheid te veinzen, ofwel dat de werkzaamheden die je verricht je herstel belemmeren of vertragen. Bijvoorbeeld, als je arbeidsongeschikt bent vanwege rugklachten, maar tijdens je ziekte fysiek belastende taken uitvoert zoals zware objecten tillen, kan dit als reden voor ontslag dienen. Maar als de taken die je uitvoert geen invloed hebben op je genezingsproces, zoals licht handwerk of een minder intensieve baan, zal het moeilijker zijn voor de werkgever om ontslag te rechtvaardigen.
Verantwoordelijkheden van de werknemer
Als werknemer moet je uiteraard voldoen aan je verplichtingen tijdens arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat je je werkgever tijdig moet informeren over je ziekte en, indien vereist, een medisch attest moet bezorgen. Daarnaast dien je je ter beschikking te houden voor een controlearts. Het niet nakomen van deze verplichtingen kan ertoe leiden dat je geen gewaarborgd loon ontvangt voor de dagen waarop je werkgever niet op de hoogte was van je situatie. Een controlearts kan ook ingezet worden om te verifiëren of je daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent.
Conclusie: voorzichtigheid is geboden
Hoewel het niet verboden is om tijdens je ziekte andere activiteiten te ondernemen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en te overwegen hoe deze activiteiten kunnen worden geïnterpreteerd door je werkgever. Als je betrokken raakt bij een conflict, wees dan voorbereid om te bewijzen dat je niet opzettelijk je genezing vertraagt of fraude pleegt. Zoek altijd juridisch advies als je het gevoel hebt dat je rechten worden geschonden, en onthoud dat elke situatie op zichzelf staat en afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van jouw geval.
Nog vragen? Contacteer ons via 011 26 09 00 of admin.hasselt@bbtk-abvv.be.